Sposób przygotowania:
Domowy chleb pszennyETAP 1:
Masło roztapiamy, studzimy.
Drożdże rozkruszamy do miski i łączymy z cukrem (rozcieramy je, aby zrobiły się płynne) Wlewamy wodę, mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, sól i roztopione masło. Ciasto zagniatamy, aż będzie odstawało od dłoni, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin.
ETAP 2:
Następnie ciasto krótko zagniatamy ponownie.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.
Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika skórkę chleba smarujemy zimną wodą.