Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Domowy chleb pszenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pachnący, cieplutki, z chrupiącą skórką - taki chleb smakuje rewelacyjnie nawet bez dodatków. Wbrew pozorom jego upieczenie nie jest trudne.

Domowy chleb pszenny Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowy chleb pszenny

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb pszenny

ETAP 1:

Domowy chleb pszenny
Do drożdży z cukrem dodajemy mąkę przesianą przez sito

Masło roztapiamy, studzimy.
Drożdże rozkruszamy do miski i łączymy z cukrem (rozcieramy je, aby zrobiły się płynne) Wlewamy wodę, mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito, sól i roztopione masło. Ciasto zagniatamy, aż będzie odstawało od dłoni, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin.

ETAP 2:

Domowy chleb pszenny
Zagniatamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia

Następnie ciasto krótko zagniatamy ponownie.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem.
Chleb wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika skórkę chleba smarujemy zimną wodą.


Tagi:

pieczywo chleb