Sposób przygotowania:
Smarowidło Eli ze świeżego boczkuprzygotowanie składników
Boczek opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić boczek na duże kawałki.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i grubo pokroić. Czosnek obrać z łupinek.
przygotowanie składników cd
Przygotować liście laurowe i ziele angielskie.
przygotowanie smarowidła
Pokrojony boczek, cebule i czosnek włożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i posolić. Całość zalać wodą tak żeby było równo z boczkiem. Gotować na małym ogniu aż boczek będzie całkiem miękki.
przygotowanie smarowidła cd
Ugotowany boczek, cebulę i czosnek wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. Boczek,cebule i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami i dodać pozostały wywar i przyprawy..
przygotowanie smarowidła cd
Całość wymieszać i włożyć do słoików.
przygotowanie smarowidła cd
Słoiki tyndalizować. W pierwszym dniu pasteryzować przez 40 minut. W drugim dniu przez 30 minut. W trzecim dniu przez 20 minut. Ostudzone słoiki ze smarowidłem przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebusiem.
Smacznego!