SUPERPRZEPIS

Smarowidło Eli ze świeżego boczku

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Smarowidło Eli ze świeżego boczku

Przygotowałam pyszne smarowidło ze świeżego boczku. Smarowidło najlepiej smakuje ze świeżym chlebkiem.

Składniki:

Smarowidło Eli ze świeżego boczku

boczek

pozostałe składniki

  • 3 duże cebule
  • 1 duża główka czosnku

przyprawy

Sposób przygotowania:

Smarowidło Eli ze świeżego boczku

przygotowanie składników

Smarowidło Eli ze świeżego boczku
Opłukany i osuszony boczek pokroić na większe kawałki.

Boczek opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić boczek na duże kawałki.

przygotowanie składników cd

Smarowidło Eli ze świeżego boczku
Obrane cebule grubo pokroić. Czosnek obrać z łupinek.

Cebule obrać z łupinek i grubo pokroić. Czosnek obrać z łupinek.

przygotowanie składników cd

Smarowidło Eli ze świeżego boczku
Przygotować ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

Przygotować liście laurowe i ziele angielskie.

przygotowanie smarowidła

Smarowidło Eli ze świeżego boczku
Boczek, cebule i czosnek z przyprawami gotować do miękkości.

Pokrojony boczek, cebule i czosnek włożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i posolić. Całość zalać wodą tak żeby było równo z boczkiem. Gotować na małym ogniu aż boczek będzie całkiem miękki.

przygotowanie smarowidła cd

Smarowidło Eli ze świeżego boczku

Ugotowany boczek, cebulę i czosnek wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. Boczek,cebule i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami i dodać pozostały wywar i przyprawy..

przygotowanie smarowidła cd

Smarowidło Eli ze świeżego boczku

Całość wymieszać i włożyć do słoików.

przygotowanie smarowidła cd

Smarowidło Eli ze świeżego boczku

Słoiki tyndalizować. W pierwszym dniu pasteryzować przez 40 minut. W drugim dniu przez 30 minut. W trzecim dniu przez 20 minut. Ostudzone słoiki ze smarowidłem przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebusiem.

Smacznego!