SUPERPRZEPIS

Smażona skórka cytrynowa

  • 4
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Smażona skórka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Łatwa do wykonania, potrzebuje jedynie trochę czasu i cierpliwości :)

Składniki:

Smażona skórka cytrynowa

 

  • 30 dag skórki z cytryny (razem z białym albedo)
  • 30 dag + 30 dag + 2 łyżki cukru
  • 600 ml wody

Sposób przygotowania:

Smażona skórka cytrynowa
Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki. Skórkę włożyłam do miski i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na trzy dni, zmieniając wodę co kilka godzin. Po tym czasie przepłukałam ją pod bieżącą wodą, osączyłam i pokroiłam poprzecznie w paseczki (można w kostkę). Do rondla wlałam wodę i wsypałam 30 dag cukru. Zagotowałam i na wrzącą wsypałam pokrojoną skórkę. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Odstawiłam z palnika i pozostawiłam w syropie na 24 godziny (wystarczy na 12).



Na drugi dzień osączyłam na sicie, do pozostałego w rondlu syropu dosypałam kolejne 30 dag cukru, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam przez kilka minut. Na wrzątek wsypałam skórkę i smażyłam na wolnym ogniu, dość często mieszając, dopóki paseczki nie stały się szkliste. Łyżką cedzakową wyjęłam je z resztek bardzo już gęstego syropu i przełożyłam do żaroodpornego naczynia.



Piekarnik rozgrzałam do temperatury 100 stopni. Skórki posypałam dwoma łyżkami cukru, wymieszałam i wstawiłam do ciepłego piekarnika dosłownie na kilka minut. Skórki mają tylko obeschnąć z wierzchu i nie kleić się do siebie. Po wystudzeniu wsypałam do słoiczków, i dokładnie je zakręciłam.
Smażona skórka cytrynowa
Skórkę obrałam z cytryn moczyłam ją przez trzy dni a następnie pokroiłam w paseczki.
Smażona skórka cytrynowa
Pokrojoną skórkę gotowałam w syropie do miękkości.
Smażona skórka cytrynowa
Podczas drugiego gotowania skórka musi zrobić się szklista.
Smażona skórka cytrynowa
Skórkę przesypałam cukrem i wstawiłam na kilka minut do ciepłego piekarnika.