Sposób przygotowania:
Smażone, chrupiące udka z kurczaka z czosnkiem
🔘 Z udek kurczaka zdjąć skórę, usunąć kości i nadmiar tłuszczu. Udka przyprawić, pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka.
🔘 Marynata: do małej miski włożyć składniki na marynatę: czosnek, czosnek ( w proszku ), pieprz biały i wlać sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszać, włożyć mięso z kurczaka i obtoczyć ze wszystkich stron w marynacie. Następnie włożyć do lodówki na całą noc, aby mięso wchłonęło smak i aromat marynaty ( mięso odwracać w trakcie marynowania ).
🔘 Panierka - ciasto: do naczynia najpierw dodać suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek, paprykę, pieprz i sól, następnie wbić jajko i wlać wodę. Wszystko dobrze razem wymieszać, aby dobrze się połączyło i wyrobić ciasto.
🔘 Marynowane mięso z kurczaka obtoczyć w panierce - cieście. Następnie na głębokiej, dużej patelni, na głębokim rozgrzanym oleju smażyć mięso ( nie przepełniać patelni, w przeciwnym razie smażony kurczak bedzie papkowaty ) na średnim, stałym ogniu przez około 7 - 10 minut. W przypadku smażenia na płytkim oleju, przewrócić kurczaka po 5 minutach na drugą stronę. Gdy kurczak będzie już chrupiący i złocistobrązowy, wtenczas kurczaka wyjąć i odstawić na 10 minut przed pokrojeniem.
🔘 Marynata: do małej miski włożyć składniki na marynatę: czosnek, czosnek ( w proszku ), pieprz biały i wlać sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszać, włożyć mięso z kurczaka i obtoczyć ze wszystkich stron w marynacie. Następnie włożyć do lodówki na całą noc, aby mięso wchłonęło smak i aromat marynaty ( mięso odwracać w trakcie marynowania ).
🔘 Panierka - ciasto: do naczynia najpierw dodać suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek, paprykę, pieprz i sól, następnie wbić jajko i wlać wodę. Wszystko dobrze razem wymieszać, aby dobrze się połączyło i wyrobić ciasto.
🔘 Marynowane mięso z kurczaka obtoczyć w panierce - cieście. Następnie na głębokiej, dużej patelni, na głębokim rozgrzanym oleju smażyć mięso ( nie przepełniać patelni, w przeciwnym razie smażony kurczak bedzie papkowaty ) na średnim, stałym ogniu przez około 7 - 10 minut. W przypadku smażenia na płytkim oleju, przewrócić kurczaka po 5 minutach na drugą stronę. Gdy kurczak będzie już chrupiący i złocistobrązowy, wtenczas kurczaka wyjąć i odstawić na 10 minut przed pokrojeniem.