Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Smażone, chrupiące udka z kurczaka z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam używać udek kurczaka bez kości, ponieważ pozostają soczyste - mogę obiecać, że smażony kurczak będzie niezawodny, chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku.

Smażone, chrupiące udka z kurczaka z czosnkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smażone, chrupiące udka z kurczaka z czosnkiem

 

  • 4 udka z kurczaka (bez kości)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawy: sól / pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Smażone, chrupiące udka z kurczaka z czosnkiem
🔘 Z udek kurczaka zdjąć skórę, usunąć kości i nadmiar tłuszczu. Udka przyprawić, pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka.

🔘 Marynata: do małej miski włożyć składniki na marynatę: czosnek, czosnek ( w proszku ), pieprz biały i wlać sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszać, włożyć mięso z kurczaka i obtoczyć ze wszystkich stron w marynacie. Następnie włożyć do lodówki na całą noc, aby mięso wchłonęło smak i aromat marynaty ( mięso odwracać w trakcie marynowania ).

🔘 Panierka - ciasto: do naczynia najpierw dodać suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek, paprykę, pieprz i sól, następnie wbić jajko i wlać wodę. Wszystko dobrze razem wymieszać, aby dobrze się połączyło i wyrobić ciasto.

🔘 Marynowane mięso z kurczaka obtoczyć w panierce - cieście. Następnie na głębokiej, dużej patelni, na głębokim rozgrzanym oleju smażyć mięso ( nie przepełniać patelni, w przeciwnym razie smażony kurczak bedzie papkowaty ) na średnim, stałym ogniu przez około 7 - 10 minut. W przypadku smażenia na płytkim oleju, przewrócić kurczaka po 5 minutach na drugą stronę. Gdy kurczak będzie już chrupiący i złocistobrązowy, wtenczas kurczaka wyjąć i odstawić na 10 minut przed pokrojeniem.
Smażone, chrupiące udka z kurczaka z czosnkiem
Udka z kurczaka smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu przez około 7 - 10 minut z każdej strony.
Smażone, chrupiące udka z kurczaka z czosnkiem
Udka z kurczaka wyjąć z marynaty i obtoczyć w panierce - cieście - smażyć na dużej patelni.
Smażone, chrupiące udka z kurczaka z czosnkiem
Z udek zdjąć skórę, usunąć kości, nadmiar tłuszczu, doprawić przyprawmi i obtoczyć w marynacie.