Czosnek jest zaliczany do najważniejszych roślin leczniczych na świecie, dlatego warto go stosować w codziennej diecie. Ma intensywny, specyficzny zapach i ostry smak. W połączeniu z innymi przyprawami dodaje potrawom aromatu i smaku. Można go dodawać do mięs, sałatek, pieczywa i wielu innych potraw. Jest nieodłącznym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej.

Czosnek zastosowanie

Czosnek jest dodawany do wielu smacznych potraw. Do najpopularniejszych z nich należą:
  • sos tzatziki czyli jogurtowy sos z czosnkiem, solą i świeżymi ogórkami,
  • zupa czosnkowa z grzankami,
  • sos winegret z miodem, cytryną, oliwą, czosnkiem i solą. Jest dodawany do sałat i sałatek,
  • Guacamole– pasta na bazie awokado, soku z limonki i soli, do której można dodać różne składniki np. pomidory, paprykę, kolendrę, natkę pietruszki itp. Guacamole polecane jest jako dodatek do chipsów, nachosów, chlebka pita itp,
  • żeberka z czosnkiem z grilla,
  • barszcz czerwony – klarowny barszcz z buraków podawany z uszkami lub pasztecikami.
Czosnek właściwości

Czosnek pospolity podobnie jak czosnek niedźwiedzi jest bogaty we flawonoidy, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas oraz witaminę C. Dzięki temu skutecznie wzmacnia odporność organizmu i ułatwia walkę z infekcjami. Obniża poziom złego cholesterolu i wzmacnia układ krwionośny. Lekarze polecają jego stosowanie w sezonie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i choroby.
Polecane jest jest stosowanie czosnku do tłustych potraw, ponieważ ułatwia on trawienie.
Jarmuż

Jarmuż

Sałatkę z jarmużem, żurawiną i pestkami słonecznika można podać jako dodatek do dania lub przystawkę, np. z grzankami czosnkowymi. Do zielonego warzywa idealnie pasują też awokado i truskawki. Sałatka z chipsami z jarmużu to kolejna odmiana pysznej i zdrowej potrawy. Przykładem bardziej sycącego dania z wykorzystaniem warzywa jest zupa gotowana m.in. z cebulą, jabłkiem. Makarony lub kanapki można podać z pesto z jarmużu, do którego dodaje się czosnek, migdały i parmezan.

Dynia

Dynia

Dynia jest niskokaloryczna i łagodna w smaku, świetnie nadaje się zarówno jako danie główne, jak i składnik sosów do makaronów i kasz, puree oraz zup. Z dyni można przyrządzić potrawy wegańskie, słodkie wypieki, takie jak ciasta dyniowe i muffinki, placki, naleśniki. Bardzo cenione są przetwory z dyni, np. w zalewie octowej. Idealnie pasują do niej ser feta, świeżo mielony pieprz, rozmaryn i słodka papryka wędzona.

Cukinia

Cukinia

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Można ją jeść na surowo, smażyć oraz przyrządzać pyszne dania z cukinii. Świetną potrawą są placki z cukinii jako dodatek do dań głównych. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda przepięknie, więc może być dobrym pomysłem na ugoszczenie znajomych, natomiast zupa z cukinii i czosnkiem jest bardzo sycąca i pożywna. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Znaleźliśmy 87 przepisów w kategorii Czosnek