Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Kotlety z ciecierzycy i dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię różne kotlety wegetariańskie i często je robię. Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy i dyni, można nie dodawać jajkaka i będą wegańskie.

Kotlety z ciecierzycy i dyni Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety z ciecierzycy i dyni

 

  • 3/4 szklanki ciecierzycy
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonego lubczyku
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety z ciecierzycy i dyni
Cecierzycę zalać zimną wodą i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, trwa to około 25 minut. Ostudzić i zblendować.

Dynię opłukać, obrać i odrzucić miąższ z pestkami. Zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać startą dynię i podsmażać, aż dynia zmięknie. Ostudzić, dodać do ciecierzycy. Natkę pietruszki i lubczyku drobno pokroić. Wszystko razem jeszcze raz zblendować. Dodać jajko, przyprawy i wymieszać dokładnie.

Uformowane kotlety podsmażyć na tłuszczu z obu stron.
Kotlety z ciecierzycy i dyni
Ugotowana po zamoczeniu i zblendwana cicierzyca
Kotlety z ciecierzycy i dyni
Dynia starta na tarce jarzynowej po wcześniejszym obraniu
Kotlety z ciecierzycy i dyni
Podduszoną dynię wystarczy rozetrzeć łyżką
Kotlety z ciecierzycy i dyni
Wszystkie składniki nba kotlety nalkeży dokladniue wymieszać
Kotlety z ciecierzycy i dyni
Masa na kotlety jest bardzo plastyczna, można uformować dowolne kształty

Tagi:

dania