Sposób przygotowania:
Smazone kartofelki
1 Na ostrym ogniu zagotowac duzy garnek osolonej wody.Wrzucic ziemniaki.Gdy tylko woda zacznie ponownie wrzec ,odlac i dokladnie odcedzic .Osuszyc starannie ziemniaki papierowym recznikiem. 2 Na duzej patelni wyposazonej w szczelna pokrywe roztopic na srednio duzym ogniu cienka warstwe masla. 3 Wrzucic ziemniaki i podsmazyc przez 4 minuty,bbracajac je wielokrotnie,az nabira zlocistej barwy ze wszystkich stron.W razie potrzeby dodac wiecej masla. 4 Zmniejszyc plomien na bardzo maly.Przykryc patelnie i od czasu do czasu potrzasajac,dusic ziemniaki 15-20 minut,az zrumienia sie na zlocistobrazowy kolor i bez trudu bedzie mozna wbic w nie noz.Doprawic sola i pieprzem do smaku,a nastepnie domieszac natke pietruszki. Smacznego