anulkamal

anulkamal

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Smazone kartofelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i szabkie w przygotowaniu

Smazone kartofelki

Składniki:

Smazone kartofelki

 

  • 4-6 porcji
  • 900 g wodnistych ziemniakow obranych i pokrojonych na kawalki
  • 55 g sklarowanego masla ,sol,pieprz,posiekana swieza natka pietruszki lub cebula dymka (do wyboru)

 

Sposób przygotowania:

Smazone kartofelki
1 Na ostrym ogniu zagotowac duzy garnek osolonej wody.Wrzucic ziemniaki.Gdy tylko woda zacznie ponownie wrzec ,odlac i dokladnie odcedzic .Osuszyc starannie ziemniaki papierowym recznikiem. 2 Na duzej patelni wyposazonej w szczelna pokrywe roztopic na srednio duzym ogniu cienka warstwe masla. 3 Wrzucic ziemniaki i podsmazyc przez 4 minuty,bbracajac je wielokrotnie,az nabira zlocistej barwy ze wszystkich stron.W razie potrzeby dodac wiecej masla. 4 Zmniejszyc plomien na bardzo maly.Przykryc patelnie i od czasu do czasu potrzasajac,dusic ziemniaki 15-20 minut,az zrumienia sie na zlocistobrazowy kolor i bez trudu bedzie mozna wbic w nie noz.Doprawic sola i pieprzem do smaku,a nastepnie domieszac natke pietruszki. Smacznego

Tagi:

kartofelki