Sposób przygotowania:
Krewetki w zalewie olejowo-octowej
Krewetki oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić krewetki, gotując je przez 7-8 minut. Do małego garnuszka wlać 100 ml wody, ocet i wsypać po kolei cukier, sól, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut na małym ogniu.
Do miseczki wlać odmierzoną ilość oleju i dodać lubczyk. Wymieszać. Po 2 minutach gotowania wody z octem dolać olej z lubczykiem. Doprowadzić do wrzenia i chwile podgotować.
Krewetki odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przygotowaną zalewę zdjąć z ognia i zalać krewetki w słoiczku.
Zakręcić i odstawić na co najmniej 3 dni.
Do miseczki wlać odmierzoną ilość oleju i dodać lubczyk. Wymieszać. Po 2 minutach gotowania wody z octem dolać olej z lubczykiem. Doprowadzić do wrzenia i chwile podgotować.
Krewetki odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Przygotowaną zalewę zdjąć z ognia i zalać krewetki w słoiczku.
Zakręcić i odstawić na co najmniej 3 dni.