superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Krewetki w parmezanowych koszyczkach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam krewetki z czosnkiem i świeżą pietruszką, a te podane w lekko chrupiących parmezanowych koszyczkach smakują obłędnie.

Krewetki w parmezanowych koszyczkach

Składniki:

Krewetki w parmezanowych koszyczkach

 

  • 250 g krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 80 - 100 g parmezanu ( lub sera grana padano )

Sposób przygotowania:

Krewetki w parmezanowych koszyczkach
Koszyczki parmezanowe:

Ser ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią ser, tworząc kółka ( jak na placki ). Trzymamy do momentu, aż ser się rozpuści i odstawiamy z gazu. Kiedy ser lekko przestygnie ( ale nie stwardnieje ) delikatnie szpatułką przenosimy kółeczko serowe na szklankę. Zostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.

Krewetki:

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy świeże, oczyszczone ( bez pancerzy ) krewetki i smażymy około 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe krewetki posypujemy natką pietruszki

Krewetki podajemy w koszyczkach z parmezanu.