Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Smażone kwiaty cukini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jeśli kwiaty mają być pikantniejsze można do ciasta dodać papryczkę chilli.

Smażone kwiaty cukini

Składniki:

Smażone kwiaty cukini

 

  • 20 kwiatów cukinii
  • 250 g serka ricotta
  • 5 filecików anchois
  • garść świeżych listków bazylii
  • 300 g mąki pszennej
  • ok.500 ml wody gazowanej
  • 1 litr oleju
  • sól, pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Smażone kwiaty cukini
W miseczce wymieszać ser, pokrojone anchois i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Z kwiatów usunąć slupki, a w środek kielicha delikatnie napelnić farszem. W dużej misce wymieszać mąkę z wodą gazowaną doprawić solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W dużym plaskim rondlu rozgrzać olej do smażenia. Nafaszerowane kwiaty chwytaj za lodyżkę, zamaczaj w cieście i od razu przekladać do rozgrzanego oleju. Smażyć kilka minut, obracając co jakiś czas.(ciasto się nie zrumieni). Lyżką cedzakową wyjąć kwiaty na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tluszczu. Podawać gorące.

Tagi:

cukinia