Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Smażone plantany w cieście serowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Banany warzywne jadalne tylko po obróbce cieplnej. Z wierzchu wyglądają jak wielkie, zwykłe banany jednak ich skóra jest o wiele twardsza a owoc bardziej pomarańczowy i szorstki.Smażone w cieście serowym oraz posypane czekoladą wyszły pysznie.

Smażone plantany w cieście serowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smażone plantany w cieście serowym

 

  • 2 dojrzałe plantany
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • Ciasto:
  • 250g. sera ricotta
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajo
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone plantany w cieście serowym

ETAP 1:

Smażone plantany w cieście serowym

Plantany obieramy ze skóry, kroimy w ukośne 1-2 cm plastry.

Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach, schładzamy.

Ciasto:

Smażone plantany w cieście serowym

Ser ricotta miksujemy lub ucieramy z jajkiem, mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany.

ETAP 3:

Smażone plantany w cieście serowym

Każdy plaster banana maczamy w cieście serowym, smażymy na oleju na rumiano z obu stron.

ETAP 4:

Smażone plantany w cieście serowym

Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy schłodzoną czekoladą.

Placuszki smakują równie dobrze na ciepło i na zimno.