WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Karmelizowane smażone banany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodkie i mocno kaloryczne smażone banany.

Karmelizowane smażone banany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelizowane smażone banany

 

Sposób przygotowania:

Karmelizowane smażone banany
Banany obieramy ze skórki i odkrawamy i końcówki. Przekrawamy je na pół wzdłuż. Na patelni rozpuszczamy ok dwie łyżki masła, a gdy będzie już płynne, wsypujemy ok 3-4 łyżki brązowego cukru. Chwilę smażymy, aż cukier się rozpuści, cały czas mieszając. Doprawiamy małą szczyptą cynamonu i wkładamy połówki bananów. Gdy usmażą się i przyrumienią z jednej strony, ostrożnie przewracamy je na drugą i smażymy je jeszcze kilka minut, cały czas uważając, by karmel na patelni się nie przypalał.
Karmelizowane smażone banany
Banany obieramy i odkrawamy im końcówki.
Karmelizowane smażone banany
Ok 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni.
Karmelizowane smażone banany
Dodajemy brązowy cukier i cynamon cały czas mieszając.
Karmelizowane smażone banany
Banany przysmażamy na rumiano z obu stron.