SUPERPRZEPIS

Zielone naleśniki z grillowanymi warzywami i serem

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zielone naleśniki z grillowanymi warzywami i serem

Doskonały pomysł na wegetariański obiad. Przygotowuje się szybko, smakuje wyśmienicie a na dodatek danie jest bardzo sycące.

Składniki:

Zielone naleśniki z grillowanymi warzywami i serem

Farsz:

  • grillowania (u mnie: czerwona, żółta i zielona papryka, cukinia, bakłażan, pomidory koktajlowe, kukurydza, czerwona cebula) - 800g
  • 1łyżeczka sosu peri-peri
  • chilli w proszku, sól morska i czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Naleśniki:

Na wierzch:

  • żółty ser mozzarella we wiórkach
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Zielone naleśniki z grillowanymi warzywami i serem

I

Zielone naleśniki z grillowanymi warzywami i serem
Warzywa grillować na patelni do ich miękkości.

Warzywa pokroić w kawałki. Na patelni grillowej rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Dodać sos peri-peri, czosnek granulowany i przyprawy. Grillować do miękkości warzyw. Odstawić na bok.

II

Zielone naleśniki z grillowanymi warzywami i serem
Zielony kolor naleśniki zawdzięczają szpinakowi i herbacie Matcha

Szpinak posiekać na drobno.

Do wysokiego naczynia wbić jajka i roztrzepać. Dodać mąkę, wodę, mleko, szpinak i herbatę Matcha. Doprawić solą i dodać olej. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.

III

Zielone naleśniki z grillowanymi warzywami i serem
Podczas wypiekania naleśniki przekładać na talerz

Na rozgrzanej patelni wypiekać naleśniki. Uważać, żeby za mocno się nie zrumieniły i zachowały swój zielony kolor.

IV

Zielone naleśniki z grillowanymi warzywami i serem
Naleśniki nadziewać warzywami i składac na pól.

Na połowie naleśnika wykładać warzywa i składać na pół jak pizzę Calzone.
Na wierzchu posypać tartym serem i polać ketchupem. Można na 30 sec. włożyć do mikrofalówki, żeby ser się rozpuścił. Jeść gorące.

Smacznego!