Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Wieprzowina duszona w sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczne mięso duszone z sosem, najlepiej smakuje podane z gotowanymi ziemniakami lub z kaszą.

Wieprzowina duszona w sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowina duszona w sosie

 

  • mięso wieprzowe od szynki 60 dkg
  • cebula 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • śmietana 2 łyżki
  • mąka 1 łyżka
  • woda
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona w sosie
Obieramy i kroimy cebulę. Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w plastry. Wrzucamy je do rondla i podsmażamy z obu stron. 

Podlewamy wodą, tak by przykryło mięso i dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę, aby mięso się nie przypaliło. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, czosnkiem i papryką.

Dodajemy śmietanę oraz mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Zagotowujemy i podajemy.
Wieprzowina duszona w sosie
Kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu
Wieprzowina duszona w sosie
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w plastry
Wieprzowina duszona w sosie
Dodajemy mięso do cebuli i podsmażamy z obu stron