BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Wieprzowina smażona na patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczne, soczyste i kruche mięso wieprzowe, które smażymy na patelni z dodatkiem przypraw i cebuli. Mięso jest mało skomplikowaną potrawą a zaskakuje smakiem.

Wieprzowina smażona na patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowina smażona na patelni

 

  • łopatka wieprzowa około 1 kg,
  • masło klarowne 2 - 3 łyżki do smażenia,
  • cebula 1 szt,
  • przyprawa do wieprzowiny,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • papryka mielona słodka,

Sposób przygotowania:

Wieprzowina smażona na patelni
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godzinki w chłodne miejsce.

Na głębszej patelni rozgrzać masło klarowne i na dużym ogniu podsmażyć kawałki mięsa z obu stron tak około 10 - 15 minut z każdej strony.

Następnie zmniejszyć ogień, a do mięsa dodać obraną, pokrojoną cebule.

Całość podlać gorącą wodą i dusić pod przykryciem około 1 - 1,5 godziny.

Mięso co jakiś czas obracac aby sie nie przypaliło i podlewac ciepłą wodą.

Gdy mięso jest miękkie wyjąć je a sos powstały podczas pieczenia zagęścić mąką lub gotowym sosem pieczeniowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.

W razie konieczności doprawić do smaku. 

Mięso włożyć z powrotem do sosu.

Podawać z kopytkami i ulubioną surówką lub kapustą.
Wieprzowina smażona na patelni
Mięso po umyciu nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce
Wieprzowina smażona na patelni
Mięso wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy
Wieprzowina smażona na patelni
Po podsmażeniu jednej strony przewracamy a drugą
Wieprzowina smażona na patelni
Mieso po upieczeniu włożone z powrotem do sosu

Tagi:

danie mięso