Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Śmietanka cappuccino z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mało słodka kawowa pianka, karmelizowana pomarańcza, słodkie biszkopty i kwaśne jeżyny. Ten zestaw tworzy znakomity letni deser.

Śmietanka cappuccino z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanka cappuccino z jeżynami

 

  • 250 mil śmietany kremówki
  • 150 g serka typu Bieluch
  • 0,5 szklanki cappuccino waniliowego
  • 15 długich biszkoptów
  • pomarańcza
  • szklanka jeżyn
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • woreczki foliowe

 

Sposób przygotowania:

Śmietanka cappuccino z jeżynami
W rondli rozpuszczamy miód z olejem, pomarańczę kroimy w plastry i podsmażamy około 5 min z każdej strony. Niewielkie miseczki wykładamy woreczkami foliowymi, na spód kładziemy po plastrze pomarańczy. Boki wykładamy połówkami biszkoptów zanurzonymi w kawie. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek i cappuccino, dokładnie mieszamy. Taką masą napełniamy naczynia do równości, posypujemy jeżynami które lekko wciskamy w śmietankę. Zawijamy na górze woreczek i odstawiamy na 30 min do schłodzenia. Wyjmujemy na talerzyki, obsypujemy jeżynami i gotowe.
Śmietanka cappuccino z jeżynami
Pomarańczę smażymy w miodzie i oleju aż zacznie błyszczeć.
Śmietanka cappuccino z jeżynami
Naczynie wykładamy woreczkiem, na spód dajemy pomarańczę a na brzegi nasączone biszkopty.
Śmietanka cappuccino z jeżynami
Napełniamy śmietanką, układamy jeżyny i zawijajmy woreczek na górze.
Śmietanka cappuccino z jeżynami
Biszkopty są dość słodkie, a więc śmietanki już nie dosładzamy.

Tagi:

biszkopt kawa