Sposób przygotowania:
Śmietankowe lody z truskawkamiEtap 1

Truskawki umyć, odszypułkować i mocno zamrozić. Mleko zagęszczone zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem.
Etap 2

Do kremu z żółtek stopniowo dolewać gorące mleko zagęszczone i cały czas mieszać. Ostudzić, mocno schłodzić w lodówce.
Etap 3

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać do niej cukier waniliowy.
Etap 4

Bitą śmietanę dodać do schłodzonej masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Do masy dodać zimne mleko, ponownie wymieszać.
Etap 5

Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce przez ok. 40 minut.
Etap 6

Zamrożone truskawki przełożyć do miski blendera. Dodać do nich trochę miodu i pół szklanki przegotowanej zimnej wody.
Etap 7

Dokładnie zmiksować.
Etap 8

Lody śmietankowe przełożyć do plastikowego zamykanego pojemnika, dodać do nich mus truskawkowy. Lekko przemieszać, odłożyć do zamrażalnika.
Etap 9

Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.