Sposób przygotowania:
Śmietankowe lody z truskawkamiEtap 1
Truskawki umyć, odszypułkować i mocno zamrozić. Mleko zagęszczone zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem.
Etap 2
Do kremu z żółtek stopniowo dolewać gorące mleko zagęszczone i cały czas mieszać. Ostudzić, mocno schłodzić w lodówce.
Etap 3
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać do niej cukier waniliowy.
Etap 4
Bitą śmietanę dodać do schłodzonej masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Do masy dodać zimne mleko, ponownie wymieszać.
Etap 5
Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce przez ok. 40 minut.
Etap 6
Zamrożone truskawki przełożyć do miski blendera. Dodać do nich trochę miodu i pół szklanki przegotowanej zimnej wody.
Etap 7
Dokładnie zmiksować.
Etap 8
Lody śmietankowe przełożyć do plastikowego zamykanego pojemnika, dodać do nich mus truskawkowy. Lekko przemieszać, odłożyć do zamrażalnika.
Etap 9
Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.