Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Babka budyniowa (szybka)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowanie i zrobienie babki budyniowej nie zajęło dużo czasu. Sama babka jest super pulchna i pyszna. Mąkę zastąpiłam budyniami waniliowymi wiec sam wypiek nabrał niezwykłego smaku i aromatu. Babka budyniowa to doskonałe ciasto na weekend.

Babka budyniowa (szybka)

Składniki:

Babka budyniowa (szybka)

na ciasto

  • 200 ml śmietany 12%
  • 180 g budyniu waniliowego(3 opakowania)
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 g skórki pomarańczowej
  • 50 ml wrzącej wody
  • 30 ml soku z cytryny
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Sposób przygotowania:

Babka budyniowa (szybka)
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy śmietanę. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Miksujemy do połączenia się składników.

Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę mieszamy do momentu powstania lukru. Lukrem polewamy wystudzone ciasto.

Dekorujemy skórką pomarańczową.