Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z malinami na tartym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik na czekoladowym cieście, które jest starte na tarce zamiast rozwałkowane z dużą ilością sezonowych malin. Polecam na podwieczorek.

Sernik z malinami na tartym cieście

Składniki:

Sernik z malinami na tartym cieście

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel o smaku malinowym
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • około 2 szklanki malin

Sposób przygotowania:

Sernik z malinami na tartym cieście

Ciasto:

Sernik z malinami na tartym cieście
Z podanych składników ykonujemy tarte ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego, a następnie wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ścieramy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia na tarce o dużych oczkach.

Masa serowa:

Sernik z malinami na tartym cieście
Masę serową wykładamy na czekoladowe ciasto.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i kisiel w proszku, dodajemy ser dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.

Do pieczenia:

Sernik z malinami na tartym cieście
Następnie na masę serową wykładamy wcześniej przygotowane owoce.

Na masę serową wykładamy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone.

Pieczenie i podanie:

Sernik z malinami na tartym cieście
Sernik pieczemy do zrumienienia, studzimy i kroimy. Gotowe.

Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin wtedy dobrze się kroi. Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.