Sposób przygotowania:
Niecodzienny śmietanowiecPrzygotowanie galaretki:
Przygotować galaretkę. Z obranych marchewek wycisnąć sok, przecedzić przez sito. Wlać do naczynia, dolać 1/4 szklanki wody, wymieszać. Żelatynę zalać pozostałą 1/4 szklanki wody, wymieszać i odstawić do spęcznienia. Podgrzewać ciągle mieszając na wolnym ogniu do rozpuszczenia (nie może się zagotować!). Przestudzić. Do żelatyny ciągle miksując dolewać stopniowo soku marchewkowego. Galaretkę przelać do dość płaskiego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Pieczenie ciasta francuskiego:
Ciasto lekko rozwałkować. Umieścić razem z papierem w blaszce o średnicy 24x36 cm. Ponakłuwać widelcem, aby za bardzo nie urosło. Zapiekać przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na rumiano. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Kończenie deseru:
35 g żelatyny zalać 1/2 szklanki zimnej wody. Wymieszać. Napęczniałą podgrzewać ciągle mieszając na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić. Słodką śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Wlać połowę żelatyny ciągle miksując. Wlać śmietanę 18 %, zmiksować, wlać pozostałą żelatynę i dokładnie zmiksować masę. Delikatnie dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Wymieszać, już nie miksować. Masę wyłożyć na ciasto francuskie i rozprowadzić równomiernie. Posypać startą na tarce czekoladą.