Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śmietanowo-bezowa chmurka z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny i słodki deser , idealny do kawy.Lekko kwaśne truskawki przełamują słodycz bezy,śmietany i czekolady.

Śmietanowo-bezowa chmurka z truskawkami

Składniki:

Śmietanowo-bezowa chmurka z truskawkami

 

  • beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowo-bezowa chmurka z truskawkami
Białka przekładamy do miski ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż całkowicie rozpuści się. Przygotowaną masę bezową przekładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia ,następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy beza będzie upieczona delikatnie zdejmujemy ją z papieru i studzimy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukru pudru do smaku.Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzoną bezę. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy,najlepiej papierowym ręcznikiem.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,następnie każdą truskawkę zanurzamy w czekoladzie ,tak do połowy.Tak przygotowane truskawki układamy na papierze do pieczenia,do czasu aż czekolada zastygnie. Czekoladowymi truskawkami dekorujemy dowolnie deser.