Sposób przygotowania:
Śmietanowo-bezowa chmurka z truskawkami
Białka przekładamy do miski ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż całkowicie rozpuści się. Przygotowaną masę bezową przekładamy do tortownicy o średnicy około 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia ,następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy beza będzie upieczona delikatnie zdejmujemy ją z papieru i studzimy. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ,dodajemy cukru pudru do smaku.Ubitą śmietanę wykładamy na wystudzoną bezę. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy,najlepiej papierowym ręcznikiem.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej,następnie każdą truskawkę zanurzamy w czekoladzie ,tak do połowy.Tak przygotowane truskawki układamy na papierze do pieczenia,do czasu aż czekolada zastygnie. Czekoladowymi truskawkami dekorujemy dowolnie deser.
zewa
Babeczka35
Bardzo smaczne,dziękuję;)