alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Smorodinówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smorodinówka, smorodinówka, smorodinówka

Smorodinówka

Składniki:

Smorodinówka

 

  • 1,5 kg dojrzałych czarnych porzeczek
  • 1,5 litra czystej wódki
  • 250 ml spirytusu
  • 25 dag cukru

Sposób przygotowania:

Smorodinówka
Oczyszczone porzeczki ułożyć w słoju na przemian z cukrem. Zamknąć, odstawić na miesiąc. Następnie sok zlać, który przechować w lodówce. Owoce wymieszać z wódką i pozostawić na 3 tygodnie. Po czym zlać powstały soki wymieszać z sokiem przechowanym w lodówce. Wymieszać ze spirytusem. Odstawić na 2 miesiące. Przecedzić, np. przez gazę i odstawić na miesiąc.