Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Smorsy domowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przysmak letniego kempingowania w wersji domowej.

Smorsy domowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smorsy domowe

 

  • 3 krakersy graham przełamane na pół
  • 3 duże marshmallows
  • 6 małych czekoladek, np. Kisses lub Rolo

Sposób przygotowania:

Smorsy domowe
Krakersy grahamki jeśli są połączone to przełamać je na pół, można też wyciąć kółko, np. metalową foremką na ciastka, ale nie jest to wcale konieczne. Ułożyć 6 do 8 na suchej blasze do pieczenia. Czystymi nożyczkami przeciąć duże marshmallows na pół i położyć każdą połówkę przeciętą stroną na krakersie. Piekarnik włączyć na górne ogrzewanie, jeśli są dwa ustawienia na ogrzewanie, np. Hi i Low to ustawić na Low (niższa temperatura) a półkę na drugim miejscu od góry. Po nagrzaniu wstawić krakersy z marshmallows do piekarnika i pilnować pieczenie bo zajmuje to zaledwie minutę, trzeba być przygotowanym na szybkie wyjęcie blachy bo marshmallows rumienią się bardzo szybko a jeśli zachodzi potrzeba to przekręcić blachę jeśli by się rumieniły nierównomiernie. Po wyjęciu wetknąć w środek małą czekoladkę, np. Kisses lub Rolo i odstawić do przestygnięcia chociaż to też nie jest całkiem konieczne bo stygną szybko a najlepiej spałaszować je jeszcze ciepłe jak te prawdziwe smorsy.
Smorsy domowe
Krakersy grahamki z przeciętymi marshmallows gotowe do pieczenia.
Smorsy domowe
Stygnące na kratce z wetkniętymi czekoladkami.