Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Chili con carne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To jedna z tradycyjnych potraw kuchni amerykańskiej. Najlepiej smakuje z ryżem, tortillą lub świeżym pieczywem.

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 cebula (średnia)
  • 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka (średnia)
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml wody lub bulionu

Przyprawy:

  • 3/4 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pieprz cayenne (wg smaku smaku, może być zwykły)
  • sól (do smaku)

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chili con carne

Dodatki:

Chili con carne
Danie najlepiej smakuje z ryżem, ale można podawać je z pieczywem lub tortillą.

W trakcie przygotowania potrawy ugotować ryż.

Cebula i czosnek:

Chili con carne
Cebula nie powinna być pokrojona w drobną kostkę.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i wszystko razem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Całość:

Chili con carne
Potrawa powinna być doprawiona na ostro.

Dodać mięso mielone i po obsmażeniu całość lekko posolić, wsypać kmin i oregano.
Następnie przełożyć pomidory (z zalewą), wlać bulion/wodę i wrzucić drobno posiekaną papryczkę chilli.

Potrawę wymieszać i doprawić według smaku (solą i pieprzem cayenne).
Całość przykryć i dusić 15-20 minut.
Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i po 5 minutach - fasolę z kukurydzą (bez zalewy).

Poddusić kolejne 5 minut.