Kuchnię amerykańską spośród innych kuchni świata wyróżnia połączenie stylów kuchni europejskiej, azjatyckiej, afrykańskiej oraz rdzennej, reprezentowanej przez Indian. Niektóre potrawy kojarzące się obecnie z Ameryką Północną mogły wywodzić się z kultur innych narodów, lecz na tyle zostały zmodyfikowane, że jedząc 
hot-doga nikt nie pomyśli, że pochodzi on z Niemiec.
Najbardziej znane amerykańskie dania
Kuchnia amerykańska jest obecna w naszej kulturze głównie dzięki 
fast foodom. Jednak amerykańska mapa smaków jest o wiele bogatsza. Każdy stan ma swoją potrawę, którą lubi się chwalić. Do najbardziej znanych należą: 
kanapka z homarem z Maine, syrop klonowy z Vermont, bourbon z Kentucky, 
ostrygi Rocky Mountain z Montany czy Philadelphia Cheesesteak z Pensylwanii.
Dania mięsne 
Różnorodność mięs oraz sposób ich przyrządzenia wyróżniają kuchnię amerykańską. Grillowane 
steki są serwowane w niemal każdej restauracji oraz barze w Stanach, tak jak mniejsze od befsztyków krążki wołowe, czyli popularne 
hamburgery. Smakowite kąski kurczaka znane w Ameryce jako 
buffalo, czy 
skrzydełka - buffalo wings, spam (konserwy) głównie kojarzone z obrazów Andy’ego Warhola, twinkie - 
ciasteczko z bekonem w cieście naleśnikowym - to kolejne dania wyróżniające Stany. Mięsa mają być dobrze przyprawione, a skórka złocista i chrupiąca, tak by „połechtać” kubeczki smakoszy.
Desery 
Na mapie amerykańskiej kuchni smakowej znajdują się także słodkie desery. Poza 
naleśnikami na pulchnym cieście z syropem klonowym są również znane: naleśniki 
pancakes, 
brownie - łatwe do upieczenia czekoladowe ciasto, które można podać z nutellą i orzechami; moon pie - ciasteczką z masą oblane czekoladą; apple pie - 
szarlotka, 
fudge - ciasto krówkowe, znany i lubiany 
popcorn czy fluffernutter - kanapka z dżemem i masłem orzechowym.
Zdjęcie: Fotolia