Kuchnię amerykańską spośród innych kuchni świata wyróżnia połączenie stylów kuchni europejskiej, azjatyckiej, afrykańskiej oraz rdzennej, reprezentowanej przez Indian. Niektóre potrawy kojarzące się obecnie z Ameryką Północną mogły wywodzić się z kultur innych narodów, lecz na tyle zostały zmodyfikowane, że jedząc hot-doga nikt nie pomyśli, że pochodzi on z Niemiec.

Najbardziej znane amerykańskie dania

Kuchnia amerykańska jest obecna w naszej kulturze głównie dzięki fast foodom. Jednak amerykańska mapa smaków jest o wiele bogatsza. Każdy stan ma swoją potrawę, którą lubi się chwalić. Do najbardziej znanych należą: kanapka z homarem z Maine, syrop klonowy z Vermont, bourbon z Kentucky, ostrygi Rocky Mountain z Montany czy Philadelphia Cheesesteak z Pensylwanii.

Dania mięsne

Różnorodność mięs oraz sposób ich przyrządzenia wyróżniają kuchnię amerykańską. Grillowane steki są serwowane w niemal każdej restauracji oraz barze w Stanach, tak jak mniejsze od befsztyków krążki wołowe, czyli popularne hamburgery. Smakowite kąski kurczaka znane w Ameryce jako buffalo, czy skrzydełka - buffalo wings, spam (konserwy) głównie kojarzone z obrazów Andy’ego Warhola, twinkie - ciasteczko z bekonem w cieście naleśnikowym - to kolejne dania wyróżniające Stany. Mięsa mają być dobrze przyprawione, a skórka złocista i chrupiąca, tak by „połechtać” kubeczki smakoszy.

Desery

Na mapie amerykańskiej kuchni smakowej znajdują się także słodkie desery. Poza naleśnikami na pulchnym cieście z syropem klonowym są również znane: naleśniki pancakesbrownie - łatwe do upieczenia czekoladowe ciasto, które można podać z nutellą i orzechami; moon pie - ciasteczką z masą oblane czekoladą; apple pie - szarlotka, fudge - ciasto krówkowe, znany i lubiany popcorn czy fluffernutter - kanapka z dżemem i masłem orzechowym.

Zdjęcie: Fotolia

Kuchnie świata

Kuchnie świata

Różnorodność smaków, połączenie tradycji i nowoczesności oraz egzotyka to tylko niektóre zalety kuchni świata. Kuchnia jest bowiem istotnym elementem kultury i tożsamości każdego narodu. Włochy oferują nam wspaniałe makarony i oliwy, z Francji możemy spróbować wyśmienitych serów oraz win, a wielbicielom trawy cytrynowej i świeżego imbiru z pewnością posmakują potrawy w stylu tajskim. To tylko fragment kuchni świata, zaskakującej bogactwem inspiracji, która nie ma ograniczeń kulturowych.

Ciasto krówka

Ciasto krówka

Pyszną odmianą karmelowych ciast jest krówka posypana płatkami migdałów. Wypiek przygotowywany jest z miodowego ciasta i przekładany śmietanową lub budyniową masą. Wierzch ciasta smaruje się masą krówkową, kajmakową lub słodkim, skondensowanym mlekiem. Smaczną posypką dla ciasta krówki, zamiast tradycyjnych migdałów, są również orzechy włoskie. Ciasto można przygotować w wersji niewymagającej pieczenia. Zamiast wypiekania biszkoptu jako spód ciasta wykorzystuje się herbatniki. Krówkę bez pieczenia przekłada się dwoma rodzajami mas: śmietanową przygotowaną ze śmietanki kremówki i cukru pudru oraz krówkową z masy kajmakowej. Inną propozycją deseru niewymagającego pieczenia jest ciasto krówka z krakersami.

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chleb bananowy to rodzaj amerykańskiego, słodkiego ciasta przygotowanego z rozgniecionych bananów. Można go przyrządzać z rozmaitymi dodatkami, np. orzechami włoskimi, kokosowymi wiórkami, rodzynkami, czekoladą lub suszonymi owocami. Do ciasta na bananowy chleb wykorzystuje się masło, jaja, dojrzałe banany, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę pszenną. Pozostałymi składnikami są soda oczyszczona, cynamon gałka muszkatołowa i szczypta soli. Banany miksuje się blenderem. Mąkę miesza się z solą, gałką, cynamonem i sodą. Masło należy utrzeć z dwoma cukrami na puszystą masę, potem dodając jajka. Do masy dokłada się banany i całość starannie miesza. Następnie można wrzucić wybrane dodatki, np. orzechy. Ciasto na bananowy chleb piecze się w temperaturze 185 stopni przez około 1h. Alternatywą dla osób praktykujących dietę pozbawioną glutenu jest bananowy chleb bezglutenowy przygotowywany ze specjalnej mąki. Wilgotnym, niezwykle smacznym i aromatycznym ciastem jest keks bananowy, który stanowi świetne rozwiązanie na wykorzystanie dojrzałych bananów. Doskonałym dodatkiem do tego ciasta są bakalie.

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka tradycyjna, na bazie jabłek, smakuje najlepiej po nadaniu ciastu korzennego aromatu. Dodaje się do niej rodzynki, cynamon, goździki, przyprawę do piernika, wanilię, brązowy cukier. Można także przygotować szarlotkę z kruszonką, szarlotkę sypaną (nie wymaga pieczenia), szarlotkę z budyniem, pianką bądź bezą albo szarlotkę na kruchym cieście. Wspaniale smakuje także ciasto w wersji bezglutenowej oraz szarlotka z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, polana gorącym sosem toffi.

Hot dog

Hot dog

Hot dog to podłużna bułka z gorącą parówką lub kiełbasą w środku. Jest to jedzenie typu fast-food. Najczęściej podawanym dodatkiem do hot dogów są: musztarda, ketchup, majonez lub sos czosnkowy. Do środka naciętej bułki dodaje się również warzywa, np. cebulę (najczęściej prażoną), pomidory, sałatę, kiszoną kapustę albo ogórka. Tradycyjny hot dog amerykański podawany jest bez dodatków. Kanapkę podaje się po wcześniejszym podgrzaniu parówki i bułki.

Ciasto brownie

Ciasto brownie

Brownie to czekoladowe ciasto o intensywnym smaku. Wypiek powinien być wilgotny w środku i dość ciężki. Główne składniki na klasyczne amerykańskie brownie to rozpuszczona gorzka czekolada, masło i jajka. Można dodać również pokruszone orzechy lub bakalie. Ciasto brownie doczekało się wielu wersji odbiegających od tradycyjnego przepisu. Jest to na przykład brownie z kremem, kakao, gruszkami, bananami, a nawet wegańskie brownie z fasoli.

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym jest bardzo smacznym, sycącym i szybkim w przygotowaniu daniem obiadowym. Potrawa dobrze smakuje na ciepło, ale można jeść ją również na zimno. Ulubiony makaron (pszenny, razowy, bezglutenowy bądź inny) gotuje się w osolony wrzątku i odcedza. Następnie na maśle podsmaża się cebulę i czosnek, a po kilku minutach dodaje śmietanę oraz starty parmezan. Wszystkie składniki doprawia się solą, pieprzem i ziołami. Całość należy dusić, aż ser się rozpuści. Makaron polewa się gotowym sosem.

Hamburgery

Hamburgery

Hamburger, czyli kotlet w bułce z różnego rodzaju dodatkami, to fast food, który można przygotować samodzielnie, czyniąc z niego wartościowy posiłek. Hamburger domowy daje nieograniczone możliwości w komponowaniu składników. Kotlet może być drobiowy, wołowy, wieprzowy, rybny, wegetariański, a nawet wegański. Dodatek plastra żółtego sera czyni z hamburgera cheeseburgera. Ciekawie sprawdzi się w tym wydaniu również mozzarella lub parmezan.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia amerykańska

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fingersy w tortilli

Fingersy w tortilli

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z batatów

Zupa z batatów

thegrooba thegrooba
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Flaga USA

Ciasto Flaga USA

Polpal Polpal
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Znaleźliśmy 180 przepisów w kategorii Kuchnia amerykańska

Chili con carne

Chili con carne

Di bloguje Di bloguje
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pancakes waniliowe

Pancakes waniliowe

alaaa alaaa
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chili con carne

Chili con carne

izek izek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pancakes tropikalne

Pancakes tropikalne

Polpal Polpal
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chilli con carne

Chilli con carne

Annisa Annisa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chili con carne

Chili con carne

alaaa alaaa
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Red Velvet Cake

Red Velvet Cake

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Shake-owy tercett

Shake-owy tercett

Szyman. Szyman.
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: