Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na śniadanie polecam pyszne i chrupiące bułeczki. Można je upiec wieczorem i na rano będą gotowe, lub wstać wcześnie rano i upiec, będą wtedy pachnące z chrupiącą skórką. Posmarowane pysznym dżemem smakują doskonale. Zapraszam:)

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem

Składniki:

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijamy jajko, dodajemy, płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko ( mleka dodajemy tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Ciasto wyrabiamy kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

4. Po tym czasie pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone bułeczki studzimy, przekrawamy na pół, smarujemy dżemami i podajemy.

6. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 10 bułek.