madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Chleb pszenno - żytni z słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty w przygotowaniu pyszny domowy chlebek wzbogacony o ziarna słonecznika. Nie potrzebuje zakwasu.

Chleb pszenno - żytni z słonecznikiem

Składniki:

Chleb pszenno - żytni z słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - żytni z słonecznikiem

ETAP 1:

Chleb pszenno - żytni z słonecznikiem
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy składniki

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, a następnie dodajemy sól oraz obie mąki, a dopiero na samym końcu połowę słonecznika i mieszamy.

ETAP 2:

Chleb pszenno - żytni z słonecznikiem
Wyrobione ciasto pozostawiamy aż wyrośnie

Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż podwoi swoją objętość.

ETAP 3:

Chleb pszenno - żytni z słonecznikiem
Wyrośnięty chleb posypujemy słonecznikiem

Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem, posypujemy wierzch resztą ziaren słonecznika i pozostawiamy jeszcze na chwilę aby wyrosło. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 175 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu chleb pozostawiamy aby odparował.