Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bałkańska pizza z salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto na pizzę z dodatkiem przyprawy bałkańskiej jest wyśmienite. Salami, pieczarki i trzy gatunki sera to smaki którym nie można się oprzeć.

Bałkańska pizza z salami

Składniki:

Bałkańska pizza z salami

 

  • Ciasto
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 150 ml kefiru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy bałkańskiej
  • Pozostałe dodatki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4-5 dag żółtego sera
  • 8-10 plasterków sera wędzonego
  • 5 dag sera pleśniowego
  • 10-15 dag pieczarek
  • 4-5 dag salami dojrzewające
  • 0,5 cebuli
  • kilka zielonych oliwek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • rukola

Sposób przygotowania:

Bałkańska pizza z salami

ETAP 1:

Bałkańska pizza z salami
Mąkę połączyć z drożdżami, cukrem i ciepłą wodą.

Do mąki wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę, zamieszać.

ETAP 2:

Bałkańska pizza z salami
Do mąki z drożdżami wlać kefir, wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.

Następnie dodać lekko podgrzany kefir i wyrabiać przez kilka minut. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.

ETAP 3:

Bałkańska pizza z salami
Ciasto połączyć z oliwą, przyprawą i solą.

Po kwadransie do ciasta dodać oliwę, sól i przyprawę bałkańską. Wyrabiać około 7-8 minut, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować pizzę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.

ETAP 4:

Bałkańska pizza z salami
Przygotowane ciasto posmarować ketchupem i ułożyć resztę składników.

Ciasto posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem i pokrojonymi pieczarkami, oprószyć solą i pieprzem.

ETAP 5:

Bałkańska pizza z salami

Ułożyć plasterki salami i posypać krążkami cebuli.

ETAP 6:

Bałkańska pizza z salami

Na wierzchu pizzy ułożyć ser wędzony i pleśniowy. Posypać pokrojonymi oliwkami. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.