Sposób przygotowania:
Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechoweOrzechy:
100g orzechów należy zmielić na pył, a 50g drobno posiekać.
Ciasto:
Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrami na białą oraz puszystą masę.
Dodać mąkę z solą.
Całość wymieszać dłonią, a następnie wmieszać orzechy.
Formowanie:
Z powstałego ciasta należy uformować kulki wielkością przypominające niewielki orzech włoski.
Chłodzenie:
Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Między ciastkami należy zachować kilkucentymetrowe odstępy.
Pieczenie:
Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Nie mogą być zbyt przypieczone.
Pudrowanie:
Ciepłe ciastka należy dokładnie obtoczyć w pudrze i odłożyć do ostygnięcia.
Czynność tą powtórzyć z dwukrotnie.
gusia1000
skuter5