SUPERPRZEPIS

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe

  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka są naprawdę przeeepyszne i kusząco pachną! Ich kruchość, delikatność oraz mocno orzechowy smak (kocham orzechy włoskie) sprawia, że wprost rozpływają się w ustach i znikają w oka mgnieniu!

Składniki:

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe

35 sztuk:

  • (około 35 sztuk)
  • 150g obranych orzechów włoskich (1,5 szklanki; szklanka = 250 ml)
  • 250g masła/margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru (90g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (425g)
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru pudru do obtoczenia (120g)

Sposób przygotowania:

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe

Orzechy:

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe
W ciastkach powinny być wyczuwalne kawałki orzechów.

100g orzechów należy zmielić na pył, a 50g drobno posiekać.

Ciasto:

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe
Ciasto powinno być miękkie i nie powinno lepić się do dłoni.

Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrami na białą oraz puszystą masę.

Dodać mąkę z solą.

Całość wymieszać dłonią, a następnie wmieszać orzechy.

Formowanie:

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe
Kuleczki powinny przypominać niewielki orzech włoski.

Z powstałego ciasta należy uformować kulki wielkością przypominające niewielki orzech włoski.

Chłodzenie:

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe
Ciasteczka powinny był ułozone z kilkucentymetrowymi odstępami.

Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Między ciastkami należy zachować kilkucentymetrowe odstępy.

Pieczenie:

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe
Ciasteczka nie mogą wyschnąć, ani być zbyt przypieczone.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Nie mogą być zbyt przypieczone.

Pudrowanie:

Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe
Ciasteczka powinny być obficie obtoczone w cukrze pudrze.

Ciepłe ciastka należy dokładnie obtoczyć w pudrze i odłożyć do ostygnięcia.

Czynność tą powtórzyć z dwukrotnie.