jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Śniegowe kule na karnawał

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 21

To ciekawa alternatywa dla karnawałowego chrustu lub pączków. Wbrew pozorom kule robi się szybko i prosto.

Śniegowe kule na karnawał Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śniegowe kule na karnawał

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka,
  • 50 gram masła,
  • 2, 5 łyżki cukru pudru,
  • ok 380 gram mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania,
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śniegowe kule na karnawał

ETAP 1

Śniegowe kule na karnawał
Ciasto zarabiamy około 10 minut.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy około 10 minut, by powstało jak najwięcej pęcherzyków powietrza.

ETAP 2

Śniegowe kule na karnawał
W uformowanych placuszkach nacinamy paski

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i schładzamy w lodówce około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę, toczymy z niego wałek, który dzielimy na 15 części.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek.

Powstałe kółka nacinamy w środku kilkakrotnie nożem lub radełkiem. Nacinając paski o szerokości 1-1,5 cm pozostawiamy ok 1 cm brzeg (nie docinamy pasków do końca).

ETAP 3

Śniegowe kule na karnawał
Ciasto nakładamy na trzon łyżki

Na drewniany trzon łyżki przeplatamy co drugi nacięty pasek.

ETAP 4

Śniegowe kule na karnawał
Z ciasta formujemy kule

Całość unosimy i zdejmujemy z łyżki. „Pomięte” ciasto formujemy w kulę, nie ściskając zbyt mocno.

ETAP 5

Śniegowe kule na karnawał
W trakcie smażenia formujemy kule

Tak przygotowane kule pojedynczo smażymy na rozgrzanym oleju. Ciasto w trakcie smażenia rośnie, więc należy go przytrzymywać np. łyżką cedzakową, aby w trakcie rośnięcia przybrało kształt kuli.

Gotowe kule odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.