Sposób przygotowania:
Śniegowe kule na karnawałETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy około 10 minut, by powstało jak najwięcej pęcherzyków powietrza.
ETAP 2
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i schładzamy w lodówce około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę, toczymy z niego wałek, który dzielimy na 15 części.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek.
Powstałe kółka nacinamy w środku kilkakrotnie nożem lub radełkiem. Nacinając paski o szerokości 1-1,5 cm pozostawiamy ok 1 cm brzeg (nie docinamy pasków do końca).
ETAP 3
Na drewniany trzon łyżki przeplatamy co drugi nacięty pasek.
ETAP 4
Całość unosimy i zdejmujemy z łyżki. „Pomięte” ciasto formujemy w kulę, nie ściskając zbyt mocno.
ETAP 5
Tak przygotowane kule pojedynczo smażymy na rozgrzanym oleju. Ciasto w trakcie smażenia rośnie, więc należy go przytrzymywać np. łyżką cedzakową, aby w trakcie rośnięcia przybrało kształt kuli.
Gotowe kule odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
zewa
mocsłodkości