szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Śniegowe kule migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Moje kule są z tartymi prażonymi migdałami i olejkiem migdałowym przez co mąż nazwał je ciasteczkami marcepanowymi a znajomi kamykami.

Śniegowe kule migdałowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śniegowe kule migdałowe

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 75 g zmielonych prażonych migdałów
  • 30 g cukru pudru + do posypania
  • kilka kropli olejku migdałowego do ciast

Sposób przygotowania:

Śniegowe kule migdałowe
Masło ubijamy(miksujemy) z cukrem pudrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olejek i mieszamy. Mielone migdały mieszamy z przesianą mąką i dodajemy do masła. Mieszamy dokładnie, zagniatamy ciasto i chłodzimy pół godzinki w lodówce. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
Śniegowe kule migdałowe
Zaczynamy od dokładnego utarcia masła z cukrem
Śniegowe kule migdałowe
Dodajemy wszystkie składniki suche i mieszamy
Śniegowe kule migdałowe
Zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówcee
Śniegowe kule migdałowe
Formujemy z masy małe kulki i pieczemy w nagrzany m piekarniku

Tagi:

ciasto