Sposób przygotowania:
Ciastka orzeszki z kremem orzechowym
Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ( jak przy cieście kruchym),formujemy kulę,owijamy folią i chłodzimy w lodówce minimum 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy,formujemy małe kuleczki ( wielkość małego orzecha laskowego ) i pieczemy w specjalnej patelni do czasu uzyskania pożądanego koloru.
Gotowe łupinki odkładamy do np. miseczki.
Przygotowanie kremu: zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 20 min do napęcznienia.
Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem a następnie dodajemy wystudzone orzechy.Dobrze wszystko razem ucieramy.
Gotowym kremem wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je po 2 tak aby powstał orzech. Gotowe orzeszki posypujemy cukrem pudrem.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy,formujemy małe kuleczki ( wielkość małego orzecha laskowego ) i pieczemy w specjalnej patelni do czasu uzyskania pożądanego koloru.
Gotowe łupinki odkładamy do np. miseczki.
Przygotowanie kremu: zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 20 min do napęcznienia.
Miękkie masło ucieramy na puszysto z cukrem a następnie dodajemy wystudzone orzechy.Dobrze wszystko razem ucieramy.
Gotowym kremem wypełniamy łupinki orzeszków i sklejamy je po 2 tak aby powstał orzech. Gotowe orzeszki posypujemy cukrem pudrem.
marietta
halina
robaczek
lukrowanepierniczki