SUPERPRZEPIS

Cynamonowe ciastka z kleiku ryżowego z białą czeko

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Cynamonowe ciastka z kleiku ryżowego z białą czeko Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka są po prostu przepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną! Gorąco polecam.

Składniki:

Cynamonowe ciastka z kleiku ryżowego z białą czeko

Około 14 sztuk:

  • 100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
  • 125g masła/margaryny
  • 50g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (duże)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ciastka z kleiku ryżowego z białą czeko

Masa:

Cynamonowe ciastka z kleiku ryżowego z białą czeko
Można użyć groszków czekoladowych lub czekoladę należy drobno posiekać.

Masło/margarynę oraz cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masą i nie przerywając miksowania - dodać jajko. Następnie wsypać cynamon, a na końcu za pomocą dłoni wmieszać kawałki białej czekolady.

Formowanie:

Cynamonowe ciastka z kleiku ryżowego z białą czeko
Między ciasteczkami należy zachować niewielkie odstępy.

Z masy uformować kuleczki wielkością przypominające niewielki orzech włoski. Następnie każdą kulkę lekko spłaszczyć i z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Cynamonowe ciastka z kleiku ryżowego z białą czeko
Ciasteczka staną się kruche podczas stygnięcia.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ostudzić na kratce.

Na początku będą bardzo delikatne, ale później stwardnieją.