SUPERPRZEPIS

Piernik staropolski

  • 10
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Piernik staropolski Więcej zdjęć (15)

Upieczenie tego piernika zajęło mi kilka lat. Nie żeby to ciasto tyle leżało ale jakoś nie mogłam się za niego zabrać. W tym roku postanowiłam ponownie podejść do tematu i upiec to ciasto. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Dziękuję babciu za przepis.

Składniki:

Piernik staropolski

 

 

  • Do przełożenia:
  • ok 1 kg marmolady lub powideł

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 230 g mlecznej czekolady
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 180 ml mleka 3,2%

 

  • Dekoracja:
  • Dowolna posypka

Sposób przygotowania:

Piernik staropolski
Do garnka dajemy miód, masło lub margarynę oraz cukier. Całość stawiamy na wolnym ogniu i cały czas mieszamy żeby cukier się rozpuścił, a zawartość garnka się nie przypaliła. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy ostudzoną masę, jajka, przyprawę do piernika, rozrobioną w mleku sodę oczyszczoną oraz sól. Zarabiamy ciasto. Będzie ono bardzo luźne i takie ma być. Ciasto przekładamy do szklanej miski lub makutry. Przykrywamy czystą ściereczką i dajemy do lodówki na 6 tygodni.

Na tydzień przed świętami przystępujemy do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy na grubość 5 mm i dajemy na blachę ( 39/26) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st przez około 20 minut. Ciasto podczas pieczenia znacznie urośnie. Upieczone blaty piernikowe studzimy.

Marmoladę lub powidła podgrzewamy, a następnie smarujemy blaty ( jeden, który "zamyka" całość będzie polewany polewą więc na niego powideł ani marmolady nie dajemy). Przełożone blaty obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 dni. Następnie dzielimy piernik na 3 w miarę równe części.

Przygotowujemy polewę czekoladową.

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Dajemy ją do rondelka z mlekiem i na "wolnym" ogniu rozpuszczamy.

Za pomocą pędzla smarujemy z każdej strony pierniki powstałą polewą.

Wierzch dekorujemy wg uznania. Żeby zabezpieczyć piernik przed obsychaniem owijamy go np w czystą lnianą ściereczkę.
Piernik staropolski
Do garnka dajemy cukier masło lub margarynę oraz miód
Piernik staropolski
Garnek stawiamy na wolnym ogniu i cały czas mieszamy
Piernik staropolski
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy sodę rozrobioną w mleku jajka
Piernik staropolski
Dodajemy ostudzoną masę miodową oraz przyprawę do piernika
Piernik staropolski
Zarobione ciasto dajemy na 6 tygodni do lodówki
Piernik staropolski
Ciasto dzielimy na trzy równe części
Piernik staropolski
Każdą cześć rozwałkowujemy na grubość 5 mm i dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Piernik staropolski
Pieczemy w 170 st około 20 minut
Piernik staropolski
Ostudzone blaty smarujemy podgrzanymi powidłami lub marmoladą i obciążamy
Piernik staropolski
Po 5 dniach dzielimy piernik na 3 części
Piernik staropolski
Każdy piernik smarujemy polewą czekoladową
Piernik staropolski
Dekorujemy wg uznania
Piernik staropolski
Świąteczny piernik staropolski
Piernik staropolski
Doskonały do kawy lub herbaty