Sposób przygotowania:
Piernik staropolski
Do garnka dajemy miód, masło lub margarynę oraz cukier. Całość stawiamy na wolnym ogniu i cały czas mieszamy żeby cukier się rozpuścił, a zawartość garnka się nie przypaliła. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy ostudzoną masę, jajka, przyprawę do piernika, rozrobioną w mleku sodę oczyszczoną oraz sól. Zarabiamy ciasto. Będzie ono bardzo luźne i takie ma być. Ciasto przekładamy do szklanej miski lub makutry. Przykrywamy czystą ściereczką i dajemy do lodówki na 6 tygodni.
Na tydzień przed świętami przystępujemy do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy na grubość 5 mm i dajemy na blachę ( 39/26) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st przez około 20 minut. Ciasto podczas pieczenia znacznie urośnie. Upieczone blaty piernikowe studzimy.
Marmoladę lub powidła podgrzewamy, a następnie smarujemy blaty ( jeden, który "zamyka" całość będzie polewany polewą więc na niego powideł ani marmolady nie dajemy). Przełożone blaty obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 dni. Następnie dzielimy piernik na 3 w miarę równe części.
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Dajemy ją do rondelka z mlekiem i na "wolnym" ogniu rozpuszczamy.
Za pomocą pędzla smarujemy z każdej strony pierniki powstałą polewą.
Wierzch dekorujemy wg uznania. Żeby zabezpieczyć piernik przed obsychaniem owijamy go np w czystą lnianą ściereczkę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy ostudzoną masę, jajka, przyprawę do piernika, rozrobioną w mleku sodę oczyszczoną oraz sól. Zarabiamy ciasto. Będzie ono bardzo luźne i takie ma być. Ciasto przekładamy do szklanej miski lub makutry. Przykrywamy czystą ściereczką i dajemy do lodówki na 6 tygodni.
Na tydzień przed świętami przystępujemy do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy na grubość 5 mm i dajemy na blachę ( 39/26) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st przez około 20 minut. Ciasto podczas pieczenia znacznie urośnie. Upieczone blaty piernikowe studzimy.
Marmoladę lub powidła podgrzewamy, a następnie smarujemy blaty ( jeden, który "zamyka" całość będzie polewany polewą więc na niego powideł ani marmolady nie dajemy). Przełożone blaty obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 dni. Następnie dzielimy piernik na 3 w miarę równe części.
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Dajemy ją do rondelka z mlekiem i na "wolnym" ogniu rozpuszczamy.
Za pomocą pędzla smarujemy z każdej strony pierniki powstałą polewą.
Wierzch dekorujemy wg uznania. Żeby zabezpieczyć piernik przed obsychaniem owijamy go np w czystą lnianą ściereczkę.
robaczek
skuter5
misia5
Przepraszam, że tak późno odpisuję. Ciasto na piernik można przygotować wcześniej. Ja sama w 2020 przygotowałam go początkiem października, bo potem mogłabym się nie wyrobić. Tak więc spokojnie mona przygotować to ciasto wcześniej.
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba :) Zapraszam na piernik :)
Czekoladka 2
misia5
Polecam :)
Czekoladka 2
misia5
Super :)
lukrowanepierniczki
ciasteczka