misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Śnieżynki migdałowe

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Małe słodkości do kawy lub herbaty.

Śnieżynki migdałowe

Składniki:

Śnieżynki migdałowe

 

  • 120g mąki
  • 100g płatków migdałowych bio zmielonych
  • 2 łyżki cukru brzozowego (pudru)
  • 100g miękkiego masła
  • Do dekoracji:
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Cukier brzozowy (puder)

 

Sposób przygotowania:

Śnieżynki migdałowe
Mąkę przesiać, dodać cukier brzozowy i migdały bio. Wymieszać i dodać masło, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha laskowego, rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach co 3cm. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Cukier brzozowy wymieszać z cukrem waniliowym, obtoczyć w nim jeszcze ciepłe kuleczki. SMACZNEGO!