Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Spaghetti z sosem mięsno - pokrzywowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

nieco inna wersja spaghetti - wiosenną porą danie idealne! :) Smak rewelacyjny, danie pożywne i do tego pełno witamin :)

Spaghetti z sosem mięsno - pokrzywowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z sosem mięsno - pokrzywowym

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem mięsno - pokrzywowym
Mięso mielimy w maszynce na drobnych otworach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a opłukane pokrzywy (same czubki pokrzyw - do 4-6 listków od gory) drobno siekamy. Na dwóch patelniach rozgrzewamy nieco oleju bądź oliwy, na jednej smażymy mięso (doprawiamy je pieprzem, solą oraz tymiankiem i bazylią), natomiast na drugiej przesmażamy cebulkę razem z czosnkiem - również doprawiamy. Kiedy cebula się ładnie zeszkli dodajemy do niej pokrzywy i przesmażamy razem 1-2 minuty, następnie dodajemy przesmażone mięso i dalej smażymy. Kiedy składniki są już miękkie wlewamy śmietankę, doprawiamy i przesmażamy tak długo aż całość nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron spaghetti wykładamy na talerze, polewamy pokrzywowym sosem i posypujemy startym serem żółtym.
Spaghetti z sosem mięsno - pokrzywowym
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki..
Spaghetti z sosem mięsno - pokrzywowym
Etap 2 do cebuli dodajemy siekane pokrzywy
Spaghetti z sosem mięsno - pokrzywowym
Etap 3 do pokrzyw z cebulą dodajemy mięso
Spaghetti z sosem mięsno - pokrzywowym
Etap 4 całość przesmażamy i dolewamy śmietany

Tagi:

makaron sery ser