Sposób przygotowania:
Spaghetti z sosem mięsno - pokrzywowym
Mięso mielimy w maszynce na drobnych otworach. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a opłukane pokrzywy (same czubki pokrzyw - do 4-6 listków od gory) drobno siekamy. Na dwóch patelniach rozgrzewamy nieco oleju bądź oliwy, na jednej smażymy mięso (doprawiamy je pieprzem, solą oraz tymiankiem i bazylią), natomiast na drugiej przesmażamy cebulkę razem z czosnkiem - również doprawiamy. Kiedy cebula się ładnie zeszkli dodajemy do niej pokrzywy i przesmażamy razem 1-2 minuty, następnie dodajemy przesmażone mięso i dalej smażymy. Kiedy składniki są już miękkie wlewamy śmietankę, doprawiamy i przesmażamy tak długo aż całość nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron spaghetti wykładamy na talerze, polewamy pokrzywowym sosem i posypujemy startym serem żółtym.