kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Książka Kucharska: Książka kucharska Wszechstronna soczewica

Soczewica po francusku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak wygląda moje pierwsze spotkanie z soczewicą.

Soczewica po francusku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Soczewica po francusku

 

  • 250 g soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szkl rosołu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • natka

Sposób przygotowania:

Soczewica po francusku
Soczewicę opłukać na sicie, zalać wodą i odstawić do namoczenia na noc. Cebulę przepołowić, marchewkę obrać, dodać do osączonej soczewicy i zalać 3 szklankami wody. Dodać tymianek i liść laurowy. Gotować 45 min. Boczek drobno pokroić, podsmażyć na maśle, wsypać mąkę, zamieszać, rozprowadzić zimnym rosołem i dodać do soczewicy. Gotować 5 min, doprawić do smaku, dodać musztardę i przeciśnięty czosnek. Przed podaniem wyjąć marchew, cebulę i liść laurowy. Posypać posikaną natką.
Soczewica po francusku
Gotujemy soczewicę z dodatkiem warzyw i przypraw.
Soczewica po francusku
Boczek podsmażamy, następnie dosypujemy mąkę.

Tagi:

soczewica