CzarnaInez

CzarnaInez

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Soczewica ze szpinakiem i żurawiną w curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Potrawa lekkostrawna, bogata w błonnik i witaminy. Doskonale nadająca się na obiad dla osób dbających o linię ze względu na małą ilość tłuszczu i bogactwo witamin i zdrowych węglowodanów.

Soczewica ze szpinakiem i żurawiną w curry

Składniki:

Soczewica ze szpinakiem i żurawiną w curry

 

  • 2 szklanki soczewicy czerwonej
  • opakowanie szpinaku mrożonego (liście)
  • 3 szklanki siekanego pora
  • 1/3 szklanki - 1/2 szklanki żurawiny suszonej (w zależności od upodobań)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pasy indyjskiej mango (mixed pickle in olive oil)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka sosu sojowo- grzybowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Soczewica ze szpinakiem i żurawiną w curry
Krok pierwszy: Gotujemy soczewicę (1,5 szklanki), następnie doprawiamy ją sosem sojowo-grzybowym (1 łyżeczka). Odstawiamy w miejsce, gdzie będzie miała szansę trzymać ciepło.

Krok drugi: Na jednej łyżce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojony por (3 szklanki), lekko go solimy, dodajemy szpinak (może być mrożony - liście) oraz 1/3 szklanki żurawiny suszonej.

Wszystko dusimy, podlewamy 1/2 szkl. wody. Przyprawiamy szczyptą curry oraz 1 łyżką indyjskiej pasty mango, wg upodobań można dosolić.

Czekamy aż woda lekko odparuje. Wyjmujemy soczewicę na talerzyk, lekko ugniatamy środek, wyjmujemy szpinak na wierzch. Smacznego.