Sposób przygotowania:
Sałatka obiadowa z fasoli i soczewicy
-Ugotowaną fasolę i soczewicę umieścić w miseczce, posypać tymiankiem, majerankiem i pieprzem. -Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw, wymieszać. -Oliwę połączyć z octem , energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. -Połowę sosu wlać do miseczki i połączyć ze składnikami. -Warzywa umyć i obrać. Seler pokroić w paseczki, koper w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę/ część w plasterki/ , marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić w kostkę / wcześniej usunąć pestki/. -Wszystkie warzywa dodać do miski i delikatnie wymieszać z fasolką i soczewicą/ ewentualnie doprawić do smaku/. -Półmisek wyłożyć zielonymi liśćmi sałaty. -Na wierzchu wyłożyć wymieszane warzywa, ozdobić plasterkami cebuli i skropić pozostałym sosem. -Posypać świeżo zmielonym pieprzem. -Podawać z pieczywem.Do sałatki można użyć ugotowanej, gotowej fasoli i soczewicy. Można też ugotować je samodzielnie. Fasola powinna być wcześniej namoczona / min. 8 godz/ i gotowana ok. 45-50 min/ w zależności od gatunku/. Soczewicę wystarczy gotować ok. 20 min. tak, aby zachowała swoją jędrność. Składniki mojej sałatki to gotowa mieszanka suchej fasoli i soczewicy , którą bardzo często wykorzystuję do przygotowania zupy. Ponieważ wszystko gotuje się razem , soczewica jest trochę rozgotowana i rozsypuje się w sałatce. Mimo to smakuje wyśmienicie.