bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Cannelloni nadziewane zieloną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

niestandardowa wersja cannelloni

Cannelloni nadziewane zieloną soczewicą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cannelloni nadziewane zieloną soczewicą

 

  • 20 rurek makaronu cannelloni
  • 3/4 szklanki soczewicy zielonej
  • 10 dużych pieczarek
  • garść liści szpinaku
  • starty żółty ser
  • 3/4 puszki pomidorów w zalewie
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 1-2 łyżeczki oregano
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Cannelloni nadziewane zieloną soczewicą

Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą. Piekarnik nastawić na 180st. Soczewicę opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości ok 20 min. Odsączyć i odstawić. Pieczarki pokroić drobno a liście szpinaku opłukać. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, czosnek, podsmażyć razem, dosypać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Następnie dosypać soczewicę,dodać szpinak, pomidory, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, zioła, doprawić cukrem, solą i pieprzem i razem dusić jeszcze 5 minut. Farsz ma mieć w miarę gęstą konsystencję idealną do nadzienia. Rurki cannelloni obgotować w osolonej wody przez około minutę, odcedzić, ostudzić i nadziać farszem. Rurki ułożyć w naczyniu, na górę pozostały farsz, sos wylać na rurki, posypać natką pietruszki, przykryć folią aluminiową i piec przez ok 30 min. Na 5 minut przed końcem posypać ulubionym serem.


Zobacz jak zrobić smaczne i zdrowe Cannelloni ze szpinakiem >>>

Cannelloni nadziewane zieloną soczewicą
nadziewane cannelloni zieloną soczewica i pomidorami