Sposób przygotowania:
Cannelloni nadziewane zieloną soczewicąForemkę do zapiekania wysmarować oliwą. Piekarnik nastawić na 180st. Soczewicę opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości ok 20 min. Odsączyć i odstawić. Pieczarki pokroić drobno a liście szpinaku opłukać. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, czosnek, podsmażyć razem, dosypać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Następnie dosypać soczewicę,dodać szpinak, pomidory, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, zioła, doprawić cukrem, solą i pieprzem i razem dusić jeszcze 5 minut. Farsz ma mieć w miarę gęstą konsystencję idealną do nadzienia. Rurki cannelloni obgotować w osolonej wody przez około minutę, odcedzić, ostudzić i nadziać farszem. Rurki ułożyć w naczyniu, na górę pozostały farsz, sos wylać na rurki, posypać natką pietruszki, przykryć folią aluminiową i piec przez ok 30 min. Na 5 minut przed końcem posypać ulubionym serem.
Zobacz jak zrobić smaczne i zdrowe Cannelloni ze szpinakiem >>>