Sposób przygotowania:
Mielone kotlety wołowe
Mielone mięso z wołowiny (kupuję w zaufanym boksie na hali targowej) dodać do miski, wbić jajka, wsypać pieprz mielony, kucharka, sól, tymianek, bułkę moczoną w wodzie i z wody odciśniętą, zetrzeć cebulę na tarce grubsze oczka ( ważny jest sok z cebuli po starciu, z krojenia nie ma takiego soku), wszystko dokładnie ręką wszystko wyrobić z 4 minuty na kleistą masę, powinna być nieco luźna.
Formować zwilżonymi dłońmi kotlety mielone nie grube i nie duże, obtaczać w mące z każdej strony.
Kłaść na patelnię z masłem klarowanym, smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką patelnię i na mniejszym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z 1 minutę z każdej strony.
Formować zwilżonymi dłońmi kotlety mielone nie grube i nie duże, obtaczać w mące z każdej strony.
Kłaść na patelnię z masłem klarowanym, smażyć na średnim ogniu na rumiano z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką patelnię i na mniejszym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu z 1 minutę z każdej strony.