slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 785]

Wołowe mielone z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne kotlety mielone z dodatkiem smażonej cebulki. Kotlety są proste w przygotowaniu i smakowite. Polecam

Wołowe mielone z cebulką

Składniki:

Wołowe mielone z cebulką

 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 3 łyżki wody
  • 1 spora cebula
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wołowe mielone z cebulką
Cebulkę obieramy i drobno kroimy, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim cebulkę na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wodę, bułkę tartą, przyprawy oraz przestudzona cebulkę. Wyrabiamy masę mięsną i wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety mielone. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety, zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor.