eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1331]

Karminadle wieprzowo-wołowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Śląskie karminadle,czyli mielone wieprzowo-wołowe. Karminadle są bardzo dobre i wszystkim w rodzinie smakują.

Karminadle wieprzowo-wołowe Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karminadle wieprzowo-wołowe Eli

 

  • 60 dkg wieprzowiny
  • 40 dkg wołowiny
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 duża bułka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtaczania karminadli
  • olej do smażenia karminadli

Sposób przygotowania:

Karminadle wieprzowo-wołowe Eli
Bułkę namoczyć w wodzie. Miękką bułkę odcisnąć z wody. Mięso wieprzowe i wołowe umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać z łupinek. Pokrojone mięsa,cebule i czosnek zmielić w maszynce z grubym sitkiem. Do miski ze zmielonym mięsem i cebulą z czosnkiem dodać jajka,odciśniętą z wody bułkę,przyprawę do mielonego.majeranek,sól i pieprz. Całość dokładnie wyrobić. Z masy mięsnej odrywać porcje i formować kotlety. Uformowane karminadle obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Na talerz położyć kilka warstw papierowego ręcznika. Na talerz z ręcznikiem wykładać usmażone kotlety żeby odciekły z tłuszczu. Smacznego!
Karminadle wieprzowo-wołowe Eli
Mięso wieprzowe i wołowe umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dużą kostkę.
Karminadle wieprzowo-wołowe Eli
Do miski ze zmielonym mięsem i cebulą z czosnkiem dodać jajka,odciśniętą z wody bułkę,przyprawę do mielonego.majeranek,sól i pieprz.
Karminadle wieprzowo-wołowe Eli
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. na gładką masę.
Karminadle wieprzowo-wołowe Eli
Z masy mięsnej odrywać porcje i formować kotlety. Uformowane karminadle obtoczyć w bułce tartej.