Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1212]

Soczysty schab w marynacie jogurtowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak upieczony schab jest niezwykle aromatyczny i co ważne soczysty, a nie suchy jak to bywa z tym rodzajem mięsa. W moim domu znika na ciepło z sosem jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba.

Soczysty schab w marynacie jogurtowej

Składniki:

Soczysty schab w marynacie jogurtowej

 

  • 1-1,2 kg schabu

Marynata:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Soczysty schab w marynacie jogurtowej

Marynata:

Soczysty schab w marynacie jogurtowej
W marynacie dominuje koperkowa nuta, która podkreśla delikatność mięsa. Jednakże jeśli nie przepadacie za koperkiem możecie go podmienić na swoje ulubione zioła.

Wszystkie składniki marynaty należy wymieszać.

Czosnek powinien być drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę.

Marynowanie:

Soczysty schab w marynacie jogurtowej
Schab najlepiej marynować przez całą noc.

Mięso dokładnie pokryć marynatą, a następnie przełożyć do rękawa/worka do pieczenia.

Całość szczelnie związać i schować do lodówki minimum na 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Soczysty schab w marynacie jogurtowej
Schab należy piec do miękkości - cały czas w rękawie.

Mięso piec około 1-1,5 h w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

mięso schab