Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ryba po grecku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka ryba świetnie smakuje na zimno i ciepło oraz nadaje się do przygotowania z kilkudniowym wyprzedzeniem. Polecam!

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 700 g filetów rybnych

 

Panierka:

Sos warzywny:

  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule (duże)
  • spory kawałek selera
  • 3-4 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 150-200 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Rybę, jeśli jest mrożona należy rozmrozić i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.

Rozmrożone lub świeże filety pokroić na średnie kawałki, a następnie delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem.

Każdy kawałek bardzo dokładnie obtoczyć w mące pszennej, rozmieszanym jajku i znowu w mące.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i od razu przekładać do miski.

Marchew, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Dodać starte warzywa, a po 3 minutach odrobinę wody oraz liście laurowe z kulkami ziela angielskiego.

Całość dusić 10-15 minut.

Po tym czasie wszystko należy wymieszać z koncentratem pomidorowym i ponownie poddusić 10 minut.

Na końcu sos doprawić solą, pieprzem i w razie potrzeby koncentratem pomidorowym.

Gotowy sos warzywny przełożyć na rybę.

Tak przygotowaną rybę ostudzić i schłodzić w lodówce.