Sposób przygotowania:
Ryba po grecku
Rybę, jeśli jest mrożona należy rozmrozić i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Rozmrożone lub świeże filety pokroić na średnie kawałki, a następnie delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek bardzo dokładnie obtoczyć w mące pszennej, rozmieszanym jajku i znowu w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i od razu przekładać do miski.
Marchew, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać starte warzywa, a po 3 minutach odrobinę wody oraz liście laurowe z kulkami ziela angielskiego.
Całość dusić 10-15 minut.
Po tym czasie wszystko należy wymieszać z koncentratem pomidorowym i ponownie poddusić 10 minut.
Na końcu sos doprawić solą, pieprzem i w razie potrzeby koncentratem pomidorowym.
Gotowy sos warzywny przełożyć na rybę.
Tak przygotowaną rybę ostudzić i schłodzić w lodówce.
Rozmrożone lub świeże filety pokroić na średnie kawałki, a następnie delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek bardzo dokładnie obtoczyć w mące pszennej, rozmieszanym jajku i znowu w mące.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor i od razu przekładać do miski.
Marchew, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać starte warzywa, a po 3 minutach odrobinę wody oraz liście laurowe z kulkami ziela angielskiego.
Całość dusić 10-15 minut.
Po tym czasie wszystko należy wymieszać z koncentratem pomidorowym i ponownie poddusić 10 minut.
Na końcu sos doprawić solą, pieprzem i w razie potrzeby koncentratem pomidorowym.
Gotowy sos warzywny przełożyć na rybę.
Tak przygotowaną rybę ostudzić i schłodzić w lodówce.
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):
pyszalka