SUPERPRZEPIS

Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej

Tak przygotowany schab jest pyszny, delikatny i idealnie skomponowany z musztardowym posmakiem, który nadaje mu marynata jogurtowa.

Składniki:

Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej

 

  • 500 g schabu

Marynata:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego (płaskich)
  • 2 łyżki Musztardy delikatesowej stołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej

Marynata:

Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej
Czosnek można posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.

Schab:

Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej
Schab powinien być o grubości 2-3 centymetrów.

Mięso należy pokroić w plastry o grubości 2-3 cm i delikatnie rozklepać.

Marynowanie:

Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej
Każdy kawałek mięsa powinien być dokładnie pokryty marynatą.

Schab umieścić w uprzednio przygotowanej marynacie, tak aby każdy kawałek był nią pokryty.

Całość przykryć, a następnie wstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Grillowanie:

Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej
Schab powinien być umieszczony na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej.

Schab wyjąć z marynaty i delikatnie strząchnąć jej nadmiar.

Każdy kawałek mięsa umieścić na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej.

Grillować do miękkości - z obu stron po kilka minut.