Sposób przygotowania:
Sok truskawkowy
Surowe, oszypułkowane (bez ogonków) truskawki wsypać do dużej miski i zasypać cukrem. Odstawić na noc. Odcedzić sok (z pozostałych owoców można zrobić "Dżem truskawkowy z miodem i rodzynkami").
Sok przepuścić przez sitko lub gazę, żeby pozbyć się ewentualnych pozostałości po szypułkach.
Wymieszać przefiltrowany sok z połową opakowania ŻelFixu i wstawić na bardzo mały ogień. Mieszać do zagotowania.
Gotować ok 2 minut. Od razu przelewać do wyparzonych butelek lub słoików. Mocno zakręcići odstawić do góry dnem.
Fantastycznie sprawdza się z wodą gazowaną i kostkami lodu!
Wypróbuję też z gorącą herbatą w pochmurny dzień.
Sok przepuścić przez sitko lub gazę, żeby pozbyć się ewentualnych pozostałości po szypułkach.
Wymieszać przefiltrowany sok z połową opakowania ŻelFixu i wstawić na bardzo mały ogień. Mieszać do zagotowania.
Gotować ok 2 minut. Od razu przelewać do wyparzonych butelek lub słoików. Mocno zakręcići odstawić do góry dnem.
Fantastycznie sprawdza się z wodą gazowaną i kostkami lodu!
Wypróbuję też z gorącą herbatą w pochmurny dzień.