Barwa

Barwa

Kucharz
[Przepisów: 11]

sok z aronii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aronia zamrożona ma mniej goryczki.

sok z aronii

Składniki:

sok z aronii

 

  • 1 kg owoców aronii
  • słoik dżemu /najlepiej własny/ z czarnej, białej lub czerwonej porzeczki, z wiśni lub z malin.
  • 3 litry wody
  • 2,5 kg cukru
  • 1 płaska łyżka kwasku cytr. lub dwie do dżemu z malin

 

Sposób przygotowania:

sok z aronii
Aronię oczyścić i zamrozić co najmniej dobę / ja kupuję 6 kilogramów i mrożę na całą zimę, / Aronię zamrożoną opłukać i włożyć do gotującej wody dodać dżem i odstawić na noc /na parę godzin/. Przecedzić, odcisnąć jak najwięcej soku, Zagotować dodać cukier i kwasek, rozlać do butelek po "Kubusiu" - sam powinien się zawekować.