jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Sałatka ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka ogórkowa z czosnkiem do drugiego dania doskonała. Przygotowanie jest bardzo proste więc do dzieła.

Sałatka ogórkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ogórkowa

 

zalewa:

  • pieprz zmielony 1 łyżeczka lub chili 1/2 łyżeczki
  • oliwa 4 łyżki
  • ocet 1/2 szklanki
  • cukier
  • 1/2 szklanki
  • woda 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Sałatka ogórkowa
Ogórki myjemy dokładnie w wodzie, zmieniając na nową. Następnie kroimy nie obierając na grubsze plasterki, solimy i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce. 

Czosnek jedną główkę obieramy i kroimy w plasterki. Gotujemy zalewę z podanych składników i ciepłą zalewamy ogórki z czosnkiem. Mieszamy i ciepłe wkładamy do słoików, zalewa powinna opływać do wierzchu.

Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 5 minut.
Sałatka ogórkowa
Ogórki dokładnie płuczemy w wodzie, zmieniamy wodę na czystą
Sałatka ogórkowa
Kroimy ogórki na plasterki grubsze niż na mizerię i nie obieramy ogórków
Sałatka ogórkowa
Ogórki nasolić i pozostawić na dwie godziny
Sałatka ogórkowa
Następnie zalewany zalewą i mieszamy, wkładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut.