jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ogórki konserwowe na pół - słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przetwory z ogórków na zimę można robić na różne sposoby. Ja przygotowałam na pół - słodko i zalewałam zimną gotowaną wodą do słoiczków 1/2 litra.

Ogórki konserwowe na pół - słodko Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ogórki konserwowe na pół - słodko

 

  • Ogórki gruntowe korniszony
  • sól kamienna na słoik 0,5 litra wsypać 1/2 łyżeczki
  • cukier na słoik 0,5 litra wsypać 1 i 1/2 łyżeczki
  • ocet na słoik 0,5 litra wlać 25 ml
  • woda zimna zgotowana na zalewę
  • koper
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • chrzan kawałek
  • marchewka kawałek
  • cebula mały kawałek z piórka

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe na pół - słodko
Ogórki umyć dokładnie w wodzie zmieniając wodę. Słoiki wcześniej umyć i wkładać do słoików opłukane, czyste ogórki pionowo. Do każdego słoiczka włożyć kawałek marchewki, chrzanu, cebuli, ząbek czosnku oraz przyprawy takie jak gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy.

Włożyć także gałązki kopru świeżego, wsypać do słoików 1/2 litrowych po 1 i1/2 łyżeczki cukru, soli 1/2 łyżeczki i wlać 25 ml octu. Zalać przegotowaną zimną wodą i zakręcić słoiki.

Pasteryzować około 10 minut tak aby woda delikatnie tyko bulgotała.
Ogórki konserwowe na pół - słodko
Ogórki starannie umyć w wodzie , zmieniając wodę
Ogórki konserwowe na pół - słodko
Opłukane ogórki wkładać pionowo do słoików
Ogórki konserwowe na pół - słodko
do każdego słoika włożyć przyprawy, chrzan kawałek ,marchewkę i cebulkę oraz czosnek, koper
Ogórki konserwowe na pół - słodko
wsypać cukier 1 i 1/2 łyżeczki oraz sól kamienną 1/2 łyżeczki na 1/2 litrowy słoik
Ogórki konserwowe na pół - słodko
Wlać ocet i wodę gotowaną wystudzoną
Ogórki konserwowe na pół - słodko
Zakręcić słoik i pasteryzować 10 minut